Potrivit companiei de tendințe de piață, Exploding Topics, puterea de cumpărare globală a Gen Z este de 450 de miliarde USD, iar această cifră este de așteptat să crească în următorii ani, scrie roaliment.ro aici https://www.roaliment.ro/marketing/este-generatia-z-cel-mai-puternic-grup-de-consumatori/.
Dar ce, mai ales, de unde și de ce cumpără tinerii Generației Z?
Generația ai cărei exponenți sunt nativi digitali, abili în a folosi tehnologia și rețelele sociale, influențați - dar nu în totalitate - de influenceri și atenți, unii, la impactul industriei modei asupra mediului și resurselor. Este important cumva să reciclăm hainele și să putem să le purtăm de cât mai multe ori în loc să ne cumpărăm altele, și să încercăm să fim creativi și să le modificăm sau să le asortăm, în așa fel încât să putem să le dăm o nouă viață, spune Andreea, 17 ani, elevă în clasa a 11 a la un liceu din București.
Ce cumpără, mai ales?
Am întrebat-o pe Claudia, 16 ani, clasa a 10 a: De exemplu, în acest moment sunt foarte interesată de partea aceasta de skin care,nu partea de make-up.Și îmi doresc să investesc cât mai mult de la o vârstă cât mai fragedă,ca să nu trebuiască să investesc și mai mulți bani mai târziu în viață. În ceea ce ține de cumpărarea cosmeticelor, prefer varianta tradițională,pentru că mă simt mai în siguranță atunci când sunt eu în magazin fizic cu produsulși pot să citesc pe etichetă exact tot ce conține.
Digitalul nu a înlocuit însă definitiv modul clasic de a face cumpărături.
Oana are 15 ani, este în clasa a 9-a și spune: Prefer cumpăratul tradițional, mi se pare mult mai ușor și mai practic.În primul rând pot, de exemplu, lua haine să le probez, să le testezși astfel nu trebuie să le returnez dacă nu-mi place cum îmi vin. Deobicei încerc să găsesc alternative cât mai ieftinesau pe care mi le permit dar nu sunt foarte ieftine,ținând cont de faptul că nu o să-mi iau alte chestii, pentru a compensa cumva.De obicei cumpăr carti și haine. (...) Folosesc social media, dar dacă văd niște haine drăguțeși apreciez creația content creatorului și îmi place și vreau și eu să-mi fac acest outfit -da, o să încerc să-mi cumpăr, de exemplu, niște blugi de piele care mi-au plăcut,dar nu înseamnă că o să-mi iau fix pe aceia de firmă pe care îi are influencer-ul respectiv.
Tabloul acesta este în concordanță și cu ceea ce spun sociologii, și anume că tinerii din Generația Z trebuiesc priviți individual mai degrabă decât încadrați laolaltă în acest tipar care este emblema ”Generația Z”, pentru că există o variație în interiorul generației, spune sociologul Marian-Gabriel Hâncean, prof.univ.dr. în Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității București (https://sas.unibuc.ro/), Președinte al Societății Sociologilor din România(https://societateasociologilor.ro/) și membru al Asociației internaționale a specialiștilor în analiza rețelelor sociale (International Network for Social Network Analysis, INSNA, https://www.insna.org/).